Stres a jídelníček
Při velké stresové zátěži jde složení jídelníčku většinou na vedlejší kolej, nicméně dobře poskládaný jídelníček může pomoci zmírnit naše napětí. Výsledný nízký glykemický index jídla stabilizuje hladiny krevního cukru, čímž se následně lépe soustředíme a jsme méně podrážděni.
Myslíme si, že neexistují superpotraviny, vždy záleží na celkovém kontextu a životním stylu. Žádná jednotlivá potravina nás rozhodně nezachrání, nicméně, co při stresu zřejmě stojí za to nandat na talíř?
1. zelená listová zelenina a stres
Zelená listová zelenina (salát, listový špenát, čínské zelí) obsahuje kyselinu listovou, která je zdrojem sloučeniny potřebné pro tvorbu a obnovu mnoha tělních látek včetně přenašečů mozkových vzruchů. Tyto neuropřenašeče (sertonin, dopamin, acetylcholin) jsou zodpovědné za pam읡, stabilitu nálad, mentální bdělost. Nedostatek kyseliny listové může vést k depresi a narušené kognici, je rizikovým faktorem pro vznik Alzheimerovy choroby.
2. krůtí prsa a stres
Proč zrovna prsa z krůty? Krůtí prsa obsahují vysoké množství tryptofanu, což je amino kyselina, která ovlivňuje pocity hladu a stejně tak se podílí na metabolických pochodech ovlivňující naší psychickou pohodu, ovlivňuje predispozice ke vzniku deprese. Další potraviny s vysokým obsahem tryptofanu jsou oříšky, semínka, tofu, ryby, čočka, fazole, vajíčka a ovesné vločky.
3. ovesné vločky a stres
Ve stresu máme podvědomě tendenci sahat po sladkém, protože sacharidy potencují tvorbu serotoninu v našem mozku. Abyste se vyhnuli velkým výkyvům hladiny krevního cukru, sahejte radši po tzv. komplexních sacharidech. Ovesné vločky jsou jejich názorným příkladem.
4. jogurt a stres
Ne nadarmo se v poslední době začíná říkat, že ve střevě máme druhý mozek. Ať to zní jakkoliv bizarně střevní mikroflora ovlivňuje působení stresu na naše tělo. Výzkumy potvrzují, že při stresové zátěži vysílá mozek signály do střeva, ty patologicky působí prozánětlivě. Komunikace probíhá i opačným směrem a to ze střeva do mozku. Výsledky studií prokázují, že zdravá střevní flóra snižuje míru úzkosti, je prevencí proti depresi, panickým atakám a dalším psychickým onemocněním. Zdravou střevní mikrofloru vám pomohou udržet zakysané mléčné výrobky. Jogurt a zakysané mléčné výrobky působí také protektivně vůči cukrovce 2. typu, a jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkoviny.
5. losos a stres
Při stresovém zatížení, jak jste se již výše dočetli, dochází k rozkolísání hormonálních hladin, zejména hormony adrenalin a kortisol dosahují svých špiček. Omega 3 mastné kyseliny, které získáme například z tučného lososa, mají protizánětlivý účinek. Ve studii bylo prokázáno, že dostatečná dávka omega 3 mastných kyselin snižuje mimo jiné úzkost. 90g porce lososa dodá tělu 2000mg omega 3MK, což převyšuje doporučenou denní dávku.
6. borůvky a stres
Při stresové zátěži se v našem těle odehrává boj imunitního systému, který má chronickým stresem potlačenou funkci. Antioxidanty a fytonutrienty jsou látky, které bojují na naší straně a příznivě působí vůči volným radikálům, které jsou při stresu vytvářeny. Borůvky jsou jejich velkým zásobníkem. Borůvky také zvyšují množství subpopulace buněk bílých krvinek, tzv. Natural killers, které působí nejenom proti virovým, bakteriálním a parazitárním infekcím, a také vyvažují negativní působení stresové zátěže.
7. pistáciové oříšky a stres
Nejenom, že loupání pistáciových oříšků, jakožto jednoduchá, opakující se činnost, může při pomoci při akutním stresovém rozrušení, ale také je to zdroj další fytonurientů, tj. rostlinných látek, které mají příznivý, ochranný vliv na naše zdraví. Konkrétně v pistáciích jsou příznivé látky, které ovlivňují krevní tlak a snižují srdeční frekvenci, ovlivňují krevní tuky, tím působí tzv. kardioprotektivně.
8. čokoláda a stres
Čokoláda, pokud to není celá tabulka denně, je vskutku lék. Příznivě snižuje hladiny stresových hormonů, dokáže ovlivnit hladiny kortizolu. Antioxidanty z kakaa snižují napětí cévní stěny, snižují krevní tlak a zlepšují cirkulaci krve. A poznámka pod čarou, tmavá čokoláda obsahuje unikátní substance, které u nás dokáží vyvolat obdobné pocity, jako když jsme zamilovaní. Pokud se chcete stále zamilovávat, berte čokoládu alespoň se 70% kakaa.
9. mléko a stres
Mléko je dobrým zdrojem vitamínu D. Studie londýnského UCL Institute of Child Health, která již 50let sleduje muže a ženy, potvrdila, na téměř 6000 osobách, že osoby s dostatečnou hodnotou vitamínu D mají snížené riziko psychických poruch. Vitamín D získáte také z lososa, dalších tučných mořských ryb, vaječného žloutku, cereálií. K dostatečné denní dávce vitamínu D stačí 15ti minutový pobyt na sluníčku, ale je třeba, aby svit dopadal přímo na kůži.
10. semínka a stres
Lněné, dýňové a slunečnicové semínko nám dodají vysoké dávky hořčíku. Dalšími zdroji hořčíků je zelená listová zelenina, jogurt, oříšky a ryby. Hořčík pomáhá snižovat depresi, únavu, podrážděnost. Poznámka pro dámy – hořčík může příznivě ovlivňovat i premenstruační syndrom, zmírňuje křeče a zadržování tekutiny.
11. kešu oříšky a stres
Díky obsahu zinku dokáží kešu oříšky snížit úzkostné symptomy, podrážděnost, sníženou schopnost koncentrace. Dalšími zdroji zinku jsou hovězí a kuřecí maso, jogurt a třeba ústřice. Zinek je jedním z minerálů, který nejčastěji chybí seniorům. Kešu oříšky jsou také bohaté na omega 3 mastné kyseliny a bílkoviny. Mohou posloužit jako jednoduchá a rychlá svačinka.
Pokud možno "Keep calm and less stress!" vám přeje
Marie Skalská