Nabízíme


Svačiny do práce i do auta


Unavený a hladový večer

Na snídani máte vymezený čas kratší než na zavazování tkaniček, oběd pokud možno za dobu rychleji než rychle. Odpoledne či v podvečer kvapem domů. Ženy cestou ještě nakoupí, vyzvednou děti z kroužků či odvezou na trénink. K večeru pak domů přicházíme unavení a hladoví, popadneme k jídlu to první, co máme po ruce. Případně ještě chvíli vydržíme „nejíst“, ale když byt pomalu utichne, je to tady…večerní hlad nebo je to chuť? Poznáváte se v tom některé a někteří? Víte, že je to téměř fyziologické? Myslím tím ten hlad. Ano, většina lidí při časovém odstupu mezi jídly, delším než 4 hodiny, dostává hlad. A protože druhé hlavní jídlo - tedy oběd – míváme kolem 12:00 hodiny, není divu, pokud je večeře v pozdějších večerních hodinách, že máme hladové odpoledne a večer. 
 

Svačina a pracovní výkon

Řešení je poměrně jednoduché – svačiny, svačinky, přesnídávky, snacky. Pokud zařadíte dopolední či odpolední svačinu, zabráníte tak významnějšímu poklesu hladiny krevního cukru a k pocitu hladu nemusí dojít. Následně pak budete lépe naladění, méně unavení a příjemný večer bude před vámi. Vyrovnaná hladina krevního cukru napomáhá i dobrému a soustředěnému pracovnímu výkonu.

 

Nutriční obsah svačiny

Svačinky by měly obsahovat všechny základní živiny bílkoviny, cukry i vhodné tuky. Energeticky svačina tvoří 5-10% celodenního energetického příjmu. Na snídani a dopolední svačiny byste měly přijmout 25% bílkoviny z celkového množství, které za den sníte. Platí, že optimální denní příjem je 1g bílkoviny na 1kg tělesné hmotnosti. Prakticky - 80 kilový muž by měl příjmout dohromady ve své snídani a dopolední svačině 20g bílkoviny. Pokud máte sladkou snídani, která obsahuje spíše sacharidy,  o to více byste měli dbát na dostatek bílkoviny ke svačině.

Co může obsahovat lednička ve firemní kuchyňce?

Nejdůležitější je mít svačiny připravené, resp. naplánované, nakoupené potřebné suroviny.
Tak jako nakupujete do své domácí ledničky, nakupte si svačiny na celý týden i do své kancelářské ledničky. Připravujete svačiny do školy dětem, přidejte na kuchyňskou linku i krabičku pro vás.

 

Tipy na vhodné svačiny do práce, co do pracovní ledničky

Jogurt, jogurtové či jiné zakysané mléčné nápoje, mléko, plátkový tvrdý sýr, sýr cottage, šunku s dostatečně vysokým podílem masa (alespoň 80%), tuňákovou pastu v tubě, ovoce – banány, jablka, hrušky, sezónní ovoce, zeleninu – cherry rajčátka stačí jen umýt. Není problém koupit i hotový, předem nakrájený salát, či salát v konzervě. Na kancelářské kuchyňské poličce můžete mít připravenou instantní ovesnou kaši, krabičku s müsli, které stačí jen zalít mlékem či vodou. Do kancelářského kuchyňského šuplíku se hodí balené celozrnné chleby s delší dobou trvanlivosti, knäckebrot, který je možné koupit s různými příchutěmi.  Jako svačina poslouží i celozrnné sušenky v kombinaci s mlékem nebo kakaem.

A smoothie znáte?

Lahodný a úžasně jednoduchý nápoj s vysokým podílem bílkoviny si vyrobíte, pokud rozmixujete mléko s tvarohem, ke kterému stačí přidat špetku mleté skořice. Pokud do nápoje přidáte jahody, borůvky či banán, máte luxusní a velmi kvalitní svačinu, která zasytí a potěší vaše chuťové pohárky. Fantazii se meze nekladou a smoothie lze připravit i s příchutí vanilky či kukurmy.  Technicky potřebujete tyčový mixér a vyšší nádobu a 3 minuty času, investice na firemní kuchyňku nepřesáhne 500Kč.

 

Trávíte většinu pracovní doby za volantem?

Jste obchodní zástupce, reprezentant firmy, takže auto je vaše kancelář? Je mi jasné, že při těchto druzích zaměstnání je pravidelný jídelní režim ještě složitější dodržovat. Svačiny nesmí drobit a nesmí hrozit riziko vylití a „pobryndání“.
Což tedy směs oříšků, proteinové tyčinky či sušené ovoce, které můžete mít v autě připravené ve větším množství na celý týden. Do auta můžete také vzít nakrájené ovoce a zeleninu. I popcorn může být svačina, pokud nebude obalený v másle či zasypaný solí, ale k ochucení použijete třeba směs bylinek. Praktické je mít v autě příbor.  Jogurt, či tvarohová pomazánka s pečivem je jistě vhodnější varianta než párek v rohlíku či bageta na benzínové stanici.
 

Podmínky pravidelné svačinky: 

1.       Myslet na ně a mít je připravené, nakoupené

2.       Mít po ruce lžičku

 
Marie Skalská

Vyrovnanou hladinu krevního cukru, která přispívá k dobré koncentraci, navozuje pocit systosti, brání pocitům hladu, pomohou udržet pravidelné svačiny. I v nabitém pracovním režimu není zas tak složité svačiny připravit. Nejdůležitější je myslet na ně, naplánovat si je. To znamená mít potřebné suroviny ke svačině připravené v kancelářské ledničce, či v autě. V rámci kanceláře jistě není problém se o nákup surovin pravidelně střídat.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás