Nabízíme


Každá zelenina - dobrá zelenina, ale některá výhodnější


Zelenina a její nutriční hodnota

Zeleniny není v našem jídelníčku nikdy dost. Její nespornou výhodou je kromě nutriční hodnoty i to, že dostanete "hodně muziky za málo peněz", tj. její nízká energetická denzita daná vysokým obsahem vody.  Jednotlivé druhy zeleniny se mezi sebou liší množstvím tělu prospěšných látek. Americké „Centrum Vědy ve veřejném zájmu“ vytvořilo zeleninovou hitparádu. Jednotlivé druhy zeleniny byly hodnoceny podle obsahu 6ti základních nutrientů – vápníku, draslíku, vitamínu C, vitamínu K, železa, folátů, dále obsahu vlákniny, luteinu a karotenoidů.

Každý druh  zeleniny dostal tzv. nutriční skóre, čím vyšší číslo, tím příznivější obsah kombinace výše uvedených příznivých složek.
 

Jak se umístily u nás běžně dostupné druhy zeleniny?

 

Zeleninové superstar - nutriční skóre > 150 

 
skóre
Špenát
931
Brokolice
420
Mrkev
397
Červená paprika
340
Zelený salát
288
Zelena paprika
193
Hrášek
166
 

Výkonné, spolehlivé druhy  zeleniny - nutriční skóre 50-149

 
skóre
Rajče
134
Chřest
131
Cuketa
116
Květák
100
Ledový salát
88
Celer
79
Brambory se šlupkou
53
 

A stejně je máme rádi  - nutriční skóre < 50

 
skóre 
Kukuřice
49
Červené chilly papričky
36
Okurka
29
Kyselé zelí
21
Lilek
19
Cibule
8
Česnek
3
 
 


Některé zeleninové druhy jsou tedy výhodnější, ale neznamená to, že ty méně úspěšné bychom měli zatracovat a z jídelníčku vyřadit. Je to o pestrosti, individuálních chuťových preferencích a hlavně stále zlaté pravidlo „Každá zelenina lepší než žádná“.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás